Zupfkuchen mit Heidelbeeren
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Für den Teig
Für die Füllung
Zubereitung: Zupfkuchen mit Heidelbeeren
Heidelbeeren waschen und abtropfen lassen (Tiefkühl-Heidelbeeren in einem Sieb auftauen und gut abtropfen lassen).
Butter, Zucker, Salz, Mehl, Kakao und Ei zu einem geschmeidigen Teig verkneten. In Folie gewickelt ca. 1 Stunde kalt stellen.
Ca. 1/4 vom kalten Teig abnehmen und zur Seite stellen. Aus dem übrigen Teig ein Rechteck ausrollen (25er Form ca. 15 × 30 cm / 30er Form ca. 15 × 35 cm). Die Kastenform mit Butter oder Back-Trennspray fetten und mit Teig auslegen, dabei den Rand gut andrücken. Kalt stellen.
Den Backofen auf 180°C (Ober- und Unterhitze) vorheizen.
Magerquark, Schmand, Zucker, Salz, Eier, das Mark der Vanilleschote und Speisestärke zu einer glatten Creme verrühren.
3 EL davon abnehmen und gleichmäßig in die Form füllen. Heidelbeeren darauf verteilen und die übrige Quarkmasse einfüllen.
Restlichen Mürbeteig dünn ausrollen, in Stücke reißen und auf den Kuchen legen. Im vorgeheizten Backofen (Ober- und Unterhitze 180 °C; untere Schiene) backen.
Ca. 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, aus der Form lösen und auf einem Auskühlgitter abkühlen lassen.
Chocolate Cheesecake with blueberries
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For the dough
For the filling
Preparation: Chocolate Cheesecake with blueberries
Wash and drain the blueberries (thaw frozen blueberries in a sieve and allow to drain thoroughly).
Knead the butter, sugar, salt, flour, cocoa and egg to form a smooth dough. Refrigerate for approx. 1 hour, wrapped in cling film.
Remove approx. 1/4 of the dough and put it aside. Roll out the remaining dough into a rectangle (approx. 15 × 30 cm for a 25 cm pan, approx. 15 × 35 cm for a 30 cm pan). Grease the loaf pan with butter or baking spray and line with the dough, pressing the edges down firmly. Place in the refrigerator.
Preheat the oven to 180°C (top and bottom heat).
Stir the low-fat quark, sour cream, sugar, salt, eggs, the pulp of the vanilla pod and cornflour to form a smooth, creamy mixture.
Take 3 dsp of this mixture and pour evenly into the pan. Spread the blueberries over, and pour in the rest of the quark mixture.
Roll out the remaining shortcrust dough thinly, tear into pieces and lay on top of the cake. Bake in a preheated oven (top and bottom heat 180 °C, bottom shelf).
Leave to cool in the tin for approx. 10 minutes, then remove and place on a cooling rack to cool completely.