Vollkorn Burger Buns
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Für den Teig
Zubereitung: Vollkorn Burger Buns
Für den Hefeteig sollten alle Zutaten zimmerwarm sein!
Die Hefe mit Milch und Zucker verrühren und ca. 5 – 10 Minuten gehen lassen.
Butter in einem Topf schmelzen und abkühlen lassen.
Wasser, Ei, Salz und die beiden Mehlsorten hinzufügen und mit den Knethaken des Handrührgerätes vermengen. Geschmolzene Butter hinzufügen und alles weitere 5 – 6 Minuten zu einem geschmeidigen Teig verkneten.
Diesen abgedeckt bei Zimmertemperatur ca. 15 Minuten gehen lassen.
Den Teig in 4 gleichgroße Stücke teilen und zu Kugeln formen. Das Burgerbrötchen Blech dünn mit einem Pinsel fetten, die Teigstücke hineingeben und in der Form erneut ca. 60 Minuten gehen lassen.
Vor Ablauf der Gehzeit den Backofen auf 220 °C Ober- und Unterhitze (Umluft 200 °C) vorheizen.
Das Eiweiß leicht aufschlagen, die Teigstücke damit bestreichen und mit Sesam bestreuen.
Die Burger Buns auf der mittleren Schiene des Kuchenrosts ca. 15 Minuten goldbraun backen.
Kurz in der Form abkühlen lassen und auf einem Auskühlgitter abkühlen lassen.
Tipp: Die Burger Buns frisch verwenden oder einfrieren.
Wholeweat Burger Buns
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For the dough
Preparation: Wholeweat Burger Buns
All ingredients for a yeast-based dough should always be at room temperature.
Mix the yeast with the water and leave the mixture to prove for approx. 5 – 10 minutes.
Melt the butter in a pan and leave to cool.
Add the water, egg, salt and two different kinds of flour and knead using a hand mixer with the dough hooks attached. Add the molten butter and knead for a further 5 – 6 minutes until you have a smooth dough.
Cover and leave the dough to prove at room temperature for approx. 15 minutes.
Divide the dough into 4 evenly sized pieces and shape them into balls. Use a pastry brush to lightly grease the burger bun tray, put the pieces of dough into the mould and leave them to prove for a further approx. 60 minutes.
Before the proving time is up, preheat the oven to 220 °C top and bottom heat (fan-assisted oven: 200 °C).
Lightly whisk the egg white and glaze the pieces of dough with it, then sprinkle on the sesame seeds.
Bake the burger buns on the middle shelf of the oven for approx. 15 minutes until they are golden-brown.
Leave them to cool briefly in the moulds, then turn them out onto a cooling rack and leave them to cool completely.
Tip: Use the burger buns fresh or freeze them for later use.